Sinds 2024 is er ook in Nederland jurisprudentie over Gefaciliteerde Communicatie: http://www.rechtspraak.nl zaaknummer 15.181692.20. Uitspraak: "Vrijspraak van de verdachte omdat de beschuldiging met behulp van Gefaciliteerde Communicatie tot stand gekomen is, en deze methode onvoldoende betrouwbaar wordt geacht."
Op 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang (Wzd) in werking getreden in Nederland. Uit gecontroleerde studies blijkt dat Gefaciliteerde Communicatie niet de client aan het woord laat, maar de begeleider. Daardoor kan er bij gebruik van deze communicatiemethode sprake zijn van onvrijwillige zorg en een forse beperking van de autonomie van de persoon. Het criterium van ‘proportionaliteit’ is een basisprincipe binnen het internationaal recht dat onder andere gehanteerd wordt door het Europees Hof voor de Rechten voor de Mens (EHRM) om de balans tussen bepaalde rechten of waardes in kaart te brengen. Om te voldoen aan dit principe dienen drie vragen bevestigend te worden beantwoord: (1) Is deze maatregel geschikt voor het bereiken van het beoogde doel? (2) Is het noodzakelijk voor het bereiken van dat doel? En (3) wegen de voordelen van de maatregel op tegen de mogelijke nadelen voor de persoon in kwestie? Als het gebruik van Gefaciliteerde Communicatie als een 'maatregel' beschouwd wordt moeten alle 3 vragen bevestigend beantwoord worden. Omdat uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de methode niet de client aan het woord laat is het antwoord op alle drie de vragen negatief.
In Nederland is de verplichting om redelijke aanpassingen te verrichten voor mensen met een beperking vastgelegd de Wet 'gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte'. Door de negatieve resultaten van de onderzoeken naar Gefaciliteerde Communicatie kan deze methode onmogelijk onder het begrip "redelijke aanpassing" vallen. De methode geeft geen waarborg dat mensen met een beperking "hun rechten en vrijheden op voet van gelijkheid met anderen kunnen genieten", omdat de begeleider aan het woord blijkt in plaats van de client.
Internationaal is er meer te vinden. Bijvoorbeeld deze lijst: https://www.facilitatedcommunication.org/false-allegations
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.