Bijna elke grote beroeps- en academische vereniging met betrekking tot autisme, speciaal onderwijs en ondersteunde communicatie heeft sterke verklaringen afgegeven tegen het gebruik van Gefaciliteerde Communicatie (GC). Zoals:
https://www.facilitatedcommunication.org/organizations-opposing-fc
De American Psychological Association, nam in 1994 een krachtige verklaring aan tegen GC. De verklaring merkte op dat “wetenschappelijk onderbouwde studies hebben aangetoond dat de getypte taaluitvoer (die aan de cliënten werd toegeschreven) werd aangestuurd door de professionele therapeuten die de gefaciliteerde assistentie leverden.” Daarom “neemt de APA het standpunt in dat gefaciliteerde communicatie een controversiële en onbewezen communicatieve procedure is.”
De American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) heeft haar eerdere veroordeling in 2018 bijgewerkt met een sterkere verklaring. GC “is een in diskrediet gebrachte techniek die niet gebruikt mag worden”. Zij concludeerden dat: 'logopedisten de verantwoordelijkheid hebben om cliënten, familieleden, verzorgers, leraren, bestuurders en andere professionals die GC gebruiken te informeren en te waarschuwen dat tientallen jaren van wetenschappelijk onderzoek naar GC heeft vastgesteld dat GC geen geldige vorm van communicatie is.'
De verklaring van de International Society for Augmentative and Alternative Communication (ISAAC) stelt dat GC "in strijd lijkt te zijn met verschillende artikelen van de VN-conventies van 2007 inzake de rechten van personen met een beperking omdat is aangetoond dat het personen zonder voldoende gesproken taal ervan weerhoudt hun eigen "stem" te gebruiken.”
In Nederland vallen de meeste inhoudelijk deskundigen onder de Big-wet. In die wet worden termen als 'Bevoegd' en 'Bekwaam' gebruikt. Welk risico neem je als inhoudelijk deskundige wanneer je een methode toe laat passen die wetenschappelijk afgeserveerd is?
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.