De meeste zorgverleners moeten de kwaliteit van hun zorgverlening garanderen. Zo beschrijft de Hogeschool van Amsterdam 10 HBO-kernkwalificaties (Domein Maatschappij & Recht, 2024):
Veel van deze punten zijn van toepassing bij het gebruik van Gefaciliteerde Communicatie. Het derde punt, "Toepassing van de wetenschap", leidt al snel tot problemen met deze communicatiemethode. Gefaciliteerde Communicatie blijkt namelijk in gecontroleerde studies niet werkzaam te zijn. Maar ook "Methodisch denken en handelen" lijkt hier relevant, evenals "Besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid". Als de bevindingen uit de gecontroleerde studies inderdaad betekenen dat Gefaciliteerde Communicatie niet werkt, wat doe je dan je client aan met die methode?
Dit geldt natuurlijk ook voor verpleegkundigen. Alle hierboven door de HvA geformuleerde kern-kwalificaties zijn voor hen van toepassing. Daarnaast vallen verpleegkundigen soms onder de kwaliteitseisen van de BIG-wet, waarin begrippen als "Bevoegd en Bekwaam" worden genoemd. Ben je bevoegd om een methodiek toe te passen die wetenschappelijk is bestempeld als niet-werkzaam?
Bezoek ook de Amerikaanse website https://www.facilitatedcommunication.org/ Wij werken intensief met hen samen om mensen goed te informeren over werking en risico's van Gefaciliteerde Communicatie (Facilitated Communication in het Engels).
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.